11:48
Чутки та плітки як тема онлайн-лекції для студентів кафедри грецької філології та перекладу

Кафедра грецької філології та перекладу МДУ активно розвиває наукові та академічні зв’язки з провідними ЗВО Греції та Кіпру, зокрема, організовуючи онлайн-зустрічі з викладачами та онлайн-лекції для студентів кафедри в межах обміну досвідом та знаннями в умовах дистанційної освіти.

Так, в п’ятницю, 23 Квітня, відбулася онлайн-лекція з сучасної фольклористики пана Йоргоса Кузаса, який викладає на філологічному відділенні філософського факультету Афінського національного університету імені Каподистрії, на тему «Сучасні форми народного мовлення. Фольклористичні дослідження повсякденних слабо структурованих наративів у сучасному місті (плітки, чутки)».


Тема дослідження таких жанрів усного фольклору, як чутки та плітки, є вельми актуальною для сучасної гуманітарної науки, яка дедалі більше уваги приділяє вивченню повсякденного спілкування та персонального дискурсу


Пан Кузас представив результати власного польового дослідження щодо побутування пліток у сучасному грецькому місті, висвітливши питання специфіки слабо структурованих наративних жанрів, методології дослідження, гендерної, тематичної та соціологічної специфіки пліток, навів яскраві приклади пліток, чуток, фейків, міських легенд та теорій змови.


Дослідник закликав студентів проводити власні дослідження сучасного міського фольклору, наголосивши на важливості дослідження таких форм вербального людського спілкування, які раніше вважалися не вартими уваги. Після закінчення лекції відбулося жваве обговорення й було вирішено провести цикл подібних заходів.


Пан Йоргос Кузас вивчав філологію та фольклор в Афінському університеті та підготував дисертацію про сектори міського фольклору та міської етнографії, зокрема про бідність, безгрошів’я в Афінах сьогодні. Він брав участь у дослідницьких програмах в Афінському університеті та Університеті Пантеона стосовно роботи, імміграції та соціальної маргіналізації груп населення. Публікує статті в грецьких та закордонних журналах. Був постдокторантом в Афінському університеті (2015-2017) та Фракійському університеті імені Демокрита (2016-2019). Протягом навчального року 2020-2021 пан Кузас викладає фольклор в Афінському університеті. Він також є викладачем Грецького відкритого університету. Крім того, він викладав фольклор в Пелопоннеському університеті, в Фракійському університеті імені Демокріта та інших університетах. У липні 2020 року він був призначений на посаду доцента в Афінському національному університеті


Сфера його наукових інтересів - міський фольклор, міська етнографія, історія та теорія фольклору в Греції, міське життя, матеріальна культура, усна історія та література.

Переглядів: 240 | Додав: Деканат
Всього коментарів: 0