10:00
Доцент МДУ Юлія Лабецька провела онлайн-лекцію для магістрантів Фракійського університету імені Демокрита

Доцент кафедри грецької філології та перекладу Маріупольського державного університету Юлія Лабецька розповіла студентам Фракійського університету імені Демокрита про мовну ситуацію в Україні. Захід відбувся у рамках багаторічної співпраці між закладами вищої освіти.

Один із провідних вишів Греції запросив викладачку МДУ прочитати онлайн-лекцію для магістрантів освітньої програми «Країни Причорномор’я та еллінізм».


Ситуація з карантином та дистанційним навчанням, з одного боку, накладає певні обмеження на реалізацію академічної мобільності студентів та викладачів, а з іншого –дозволяє розширити співпрацю з європейськими, зокрема, грецькими закладами вищої освіти. Саме тому ми якомога частіше організовуємо онлайн-лекції на платформах для дистанційного навчання,

– доцент Юлія Лабецька.


Юлія Богданівна розповіла студентам про різноманітний етнічний склад України, який є причиною використання різних мов у повсякденному спілкуванні людей. Цікавим аспектом лекції стало обговорення диглосії – одночасного існування у суспільстві двох мов. Як зазначила викладачка, в Україні диглосія виникла через широке використання в більшості регіонів країни російської та української мов. Також вона звернула увагу студентів Фракійського університету на явище суржику та особливості сучасної мовної політики України.


Мені радісно від того, що я мала можливість донести до грецьких студентів специфіку мовної ситуації в Україні з перших вуст. Студенти, які вивчають питання грецької діалектології, особливо зацікавилися грецькими говірками Приазов’я та можливістю їхнього вивчення,

– доцент Юлія Лабецька.


Викладачі кафедри грецької філології та перекладу Маріупольського державного університету регулярно проводять лекції для студентів закладів вищої освіти Греції та Кіпру. У свою чергу, викладачі відомих іноземних вишів сприяють поглибленню мовної підготовки студентів МДУ.

Переглядів: 217 | Додав: Деканат
Всього коментарів: 0