10:10
Генеральний консул Греції в Маріуполі обговорив зі студентами історію становлення грецької мови

Цього тижня Генеральний консул Греції в Маріуполі Грігоріос Тассіопулос вкотре завітав на факультет грецької філології та перекладу Маріупольського державного університету. Цього разу він прочитав для студентів лекцію на тему «Грецька мова в новітню добу: соціальні, політичні й культурні аспекти».

Під час заняття студенти ознайомилися з історією грецької мови, яка нараховує понад 3000 років, та розмаїття її місцевих та стилістичних різновидів.


Грігоріос Тассіопулос висвітлив витоки виникнення грецької диглосії – ситуації одночасного існування у суспільстві двох мов або двох різних форм однієї мови, одна з яких функціонує як «високий» різновид, а інша – як «низький». Окрему увагу лектор приділив грецькому мовному питанню, що особливо гостро постало в період національно-визвольної боротьби греків проти турецького поневолення та становлення нової грецької держави. Він зазначив, що дискусія на задану тему тривала близько 150 років і закінчилась перемогою народної мови – димотики, що покладена в основу сучасної новогрецької мови. Також пан Тассіопулос окреслив сучасні тенденції розвитку новогрецької мови в контексті глобалізованого світу.


Після лекції студенти активно ставили питання Генеральному консулу. Цікавилися, зокрема, політичними та культурними аспектами двомовності у Греції.

Переглядів: 310 | Додав: Деканат
Всього коментарів: 0