12:05
Магістр МДУ Євген Пахмутов: «Мені захотілося чогось більш специфічного, ніж англійська мова»

Навчання у Маріупольському державному університеті – шлях довгий і тернистий, але по-своєму цікавий і, безумовно, незабутній.

Заняття з викладачами-носіями іноземної мови, стажування в європейських університетах та навіть участь у виставі – саме такими тезами можна описати студентство магістра МДУ Євгена Пахмутова. Ще будучи школярем хлопець вирішив вивчати досить рідкісну мову і обрав новогрецьку.


Євгене, п’ять із половиною років тому ви вирішили вступити до університету, щоб вивчати новогрецьку мову на професійному рівні та стати перекладачем. Чому ви обрали саме мову еллінів, а не, наприклад, таку популярну серед вступників англійську?


Коли переді мною став вибір куди саме подавати документи та яку мову вибрати для подальшого вивчення, то захотілося чогось більш специфічного, ніж англійська мова. До того ж можливість, яку надавало знання новогрецької, була досить спокусливою. Саме тому я без зайвих вагань обрав спеціальність «Переклад (новогрецька)», і тільки її – інших опцій я собі не ставив.


Вивчення новогрецької дає чудову можливість стажуватися в закладах вищої освіти Греції та Кіпру. Вам свого часу пощастило двічі відвідати колиску західної цивілізації, зокрема навчатися в Салоніках та Афінах. Розкажіть про свій досвід стажування в університетах цих мальовничих міст.


Можу сказати, що це був один із найкращих досвідів у моєму житті. Я дуже радий, що в мене була можливість відвідати Грецію двічі. Там я познайомився з безліччю людей, знайшов нових друзів і побачив як живуть люди іншої країни. Звісно, навчання було одним із найголовніших елементів цих поїздок. Цікавим було все – починаючи від викладання матеріалу повністю іноземною мовою та зовсім за іншою методикою, закінчуючи такими деталями і подробицями, які можна було почути лише там.


На IV курсі ви зіграли у виставі «Еротокрит», постановниками якої стали викладачі-філологи з Греції. Які моменти з репетицій чи самої прем’єри ви пам’ятаєте найяскравіше?


О, я пам'ятаю цю виставу! Не маю жодної гадки чому, але усі дуже сильно раділи та сміялися, коли був момент, де мені потрібно було кричати на інших героїв вистави. Мій персонаж був досить агресивним, що можна було зрозуміти з вистави. Під час репетицій часто доводилося повторювати одні й ті самі уривки по 5-10 разів, оскільки мова, якою велася вистава, була діалектною та досить сильно відрізнялася від сучасної новогрецької.


Продовжите фразу: «Ходити на пари – це насправді весело. Як зараз пам’ятаю…»


…коли до нас уперше завітали на заняття викладачі-греки та почали з нами говорити. Сиділи ми тоді як справжні риби – відкриті роти, очі десь у районі лоба та без жодного звуку. Потім якось процес пішов і ось ми вже сміємося з їх жартів та з тих, як нам здавалося, дивних речей про Грецію. «Що? Не можна галасувати після 14:30, бо всі сплять? І навіть магазини не працюють? А якщо мені хліба захотілося?!»


Після випуску хтось буде сумувати за студентськими роками, а хтось навпаки – прагнути якомога швидше «поринути у вільне плавання». До кого ви відносите себе і які плани на майбутнє маєте?


Звісно, я буду сумувати за деякими моментами студентства, але я, напевно, більше та сама людина, яка хотіла якомога швидше дійти до фіналу та стати вільною, незалежною ні від кого. Навчання в університеті стало важливим етапом у моєму житті. За цей час я досить сильно змінився внутрішньо, тому я хочу використати це надбання та рухатися далі вже як справжній дорослий. Зараз у моїх планах на першому місці, звісно, кар'єра.

Змагання кращих. Участь у ІІ етапі Всеукраїнської студентської олімпіади з новогрецької мови та літератури (2019 рік)

Ромео і Джульєтта по-грецьки. У ролі афінського царя під час театральної вистави «Еротокрит» (2019 рік)

Студентські будні. На зустрічі з Генеральним консулом Грецької Республіки в Маріуполі Грігоріосам Тассіопулосам (2019 рік)

Отримуємо знання поза аудиторій. Під час навчання в Афінському національному університеті імені Каподистрії (2020 рік)

Яскравий фінал. Диплом з відзнакою отримано, а далі курс на успішну кар'єру (2021 рік)

Переглядів: 219 | Додав: Деканат
Всього коментарів: 0