14:43
МДУ відзначив Всесвітній день грецької мови онлайн

З нагоди Всесвітнього дня грецької мови кафедра грецької філології та перекладу Маріупольського державного університету провела урочистий онлайн захід «Дивовижний світ грецької мови».

Всесвітній день грецької мови традиційно відзначається 9 лютого. Його встановлено на честь пам'яті грецького поета Діонісія Соломоса – автора поеми «Гімн Свободі», яка стала національним гімном Греції.


Свято грецької мови об'єднало шанувальників і знавців мовної, історичної та культурної спадщини грецького народу. В онлайн заході взяли участь викладачі та студенти факультету грецької філології та перекладу МДУ, учні загально-освітніх та спеціалізованих шкіл Маріуполя, Сартани, Старого Криму та Одеси, елліни і філелліни.


Студенти спеціальності «Філологія. Переклад (новогрецька)» Катерина Погребняк та Аліна Челпанова виступили з доповідями, присвяченими змінам у грецькому світі, спричиненими завоюваннями Александра Македонського, та лексиці грецького походження в українській мові. У свою чергу, учні шкіл долучилися до дискусії щодо еквівалентів грецьких фразеологізмів в українській мові, продемонструвавши таким чином свої знання грецької мови та її історії.


Також у рамках святкування Маріупольський університет взяв участь у круглому столі «Грецький мовний та культурний світ в освітньому просторі України». Захід організований Федерацією грецьких товариств України, з якою МДУ активно співпрацює.


З вітальним словом до присутніх звернулися голова Федерації грецьких товариств України Олександра Проценко-Пічаджі, голова Спеціальної постійно діючої комісії з питань греків зарубіжжя Саввас Анастасіадіс, генеральний секретар з питань державної дипломатії та греків зарубіжжя Іоанніс Хрісулакіс, Посол Грецької Республіки в Україні Васіліос Борновас, генеральні консули Грецької Республіки в Україні та ректор Маріупольського державного університету, професор Микола Трофименко.


Серед учасників заходу були представники грецьких дипломатичних відомств в Україні, викладачі грецької мови закладів вищої та загальної середньої освіти, представники організацій та фондів, що популяризують мовне, історичне, культурне надбання грецького народу. Вони представили власний викладацький досвід, інноваційні форми і методи роботи щодо організації результативного навчального процесу з вивчення новогрецької мови та презентували реалізовані проєкти за грецькою тематикою.


Завершився круглий стіл обговоренням сучасного становища грецької освіти в Україні та пропозицій щодо створення більш сприятливих умов успішної інтеграції грецької мови та культури в українській освітній простір.

Переглядів: 226 | Додав: Деканат
Всього коментарів: 0