09:43
У МДУ пройшов тематичний грецько-український захід «Леся Українка, українська поетеса з грецьким корінням»

13 листопада відбулась тематична телеконференція, присвячена творчості видатної української поетеси ЛЕСІ УКРАЇНКИ, представниці з грецьким корінням нової української літератури, з нагоди її 150-річчя від дня народження . Грецько-Українська палата та Маріупольський державний університет – міцні стовпи греко-української дружби –виступили співорганізаторами заходу, який відбувся під егідою Посольства України в Грецькій Республіці в рамках презентації та популяризації діяльності та життя представників нової української літератури.

Літературне мистецтво в будь-якій формі демонструє особливу мовну та культурну особистість народу. Таким чином, взаємодія з літературою, окрім надання можливості пізнання, розширення горизонту переживань, загострення мовного сенсу та естетичного критерію, водночас розвиває уяву та критичні здібності, стає "засобом" культурного спілкування між народами, коли література однієї країни стає надбанням іншої.


Подію розпочав Генеральний Секретар Греко-Української палати та ініціатор заходу Герасимос-Ніколаос Бугас, який ввів присутніх, учасників та гостей в атмосферу благородного проєкту.


Захід біло відкрито привітаннями Надзвичайного і Повноважного Посла України в Грецькій Республіці Сергія Шутенка та Ректора Маріупольського державного університету Миколи Трофименка, що є свідченням про особливу важливість події.


Телеконференцію продовжила Виставка живопису «Картини з життя. Подорож спогадів» сучасного художника, професійного декоратора за фахом, Ставроса Джорджоса, на якій були представлені 32 картини, написані вугіллям, і мали на меті познайомити гостей заходу нас з великою українською поетесою-письменницею. Культуролог Джіна Карвунакі розповіла про картини, презентуючи їх.


З доповідями про життєвий щлях, цікаві факти особистого життя, творчість та внесок у розвиток світової літератури та переклади Лесі Українки виступили декан факультету грецької філології та перекладу МДУ Юлія Жарікова, старший викладач кафедри грецької філології та перекладу Ірина Рожкова та завідувач кафедри української філології Ірина Мельничук.


На заході прозвучали уривки з драми-феєрії Л. Українки «Лісова пісня», лірична поема «Contra spem spero» українською мовою та у перекладі на румейську Ф. Шебанця та пісня на поему Л. Українки «Давня весна» у виконанні студентів КГФП Аліни Челпанової, Аліни Попової, Анастасії Пічахчи, Івана Кокташа, Ніки Яшарової та Діани Махсми.


На завершення заходу пан Бугас зазаначив, що мета благородних зусиль була досягнута: організатори заходи зуміли висвітлити творчість і життя найвидатнішої поетеси – письменниці української літератури Лесі Українки та познайомити з нею грецьку читацьку аудиторію.


Від імені Грецько-Української палати та Маріупольського державного університету організатори висловили теплу та щиру подяку всім присутнім. Зав.відділом освіти та заст.голови ФГТУ Олена Добра наприкінці заходу виступила з завершувальним словом і підкреслила про важливість проведення заходів такого характеру та подякувала за ініціативу Грецько-українській палаті та МДУ.


Особливу вдячність було висловлено організаторами студентам МДУ, які своєю участю та присутністю надали особливий колорит і водночас радість надії на краще духовне завтра, сформоване і виковане незмінними моральними цінностями.

Переглядів: 238 | Додав: Деканат
Всього коментарів: 0