14:02
Викладачки МДУ розповіли про унікальну культуру греків Приазов’я у найбільшому університеті Греції

Доцентки кафедри грецької філології та перекладу Маріупольського державного університету Юлія Лабецька і Юлія Жарікова відвідали Афінський національний університет імені Каподистрії. Візит до найбільшого та найповажнішого вишу Греції відбувся у межах програми академічної мобільності Еразмус+.

Освітянки МДУ зустрілися з представниками кафедри мовознавства Афінського університету. Результатом спілкування стала домовленість про можливу співпрацю двох кафедр у реалізації проєктів і проведені досліджень.


Це був перший візит викладачів нашої кафедри в Афінський університет. Він планувався ще у 2020 році, але через ковід був скасований. З грецькими колегами вдалося зустрітися тільки зараз. Під час спілкування ми справили гарне враження та налагодили дружні стосунки з керівництвом. Нас запевнили, якщо університет буде започатковувати проєкти, що передбачатимуть участь дослідників з України, то запросять до співпраці саме МДУ,

– завідувачка кафедри грецької філології та перекладу Юлія Лабецька.


За програмою візиту Юлія Лабецька виступила з лекцією, яку відвідали викладачі та магістранти Афінського університету. Доповідь присвячувалася питанням мови, історії та духовної культури грецької етнічної спільноти України.


Під час свого виступу освітянка МДУ висвітлила проблеми грецької меншини, яка опинилася в умовах окупації, а також наголосила на загостренні життєздатності мовних різновидів, які вважаються культурною спадщиною греків Приазов’я та наразі знаходяться під загрозою зникнення.


Лекція справила враження на слухачів і викликала жваві обговорення серед присутніх.


Студенти самі провели паралелі між діями царського уряду Катерини Великої, спрямованими на переселення греків з Криму до Приазов'я, і нинішніми діями російського керівництва, через які велика кількість українських громадян, які належать до різних етносів, вимушені стати переселенцями. Також у молоді викликав подив той факт, що протягом такого тривалого часу грецькій меншині України вдавалося зберігати національну самобутність та не асимилюватися,

– Юлія Лабецька.


Викладачі кафедри грецької філології та перекладу Маріупольського державного університету регулярно виступають амбассадорами, розповідаючи про унікальну культуру греків Приазов’я міжнародній спільноті.

Переглядів: 352 | Додав: Деканат
Всього коментарів: 0