10:39
Вірші, танці і театральні вистави: у МДУ пройшли Дні греків Приазов’я

Вже сьомий рік поспіль кафедра грецької філології та перекладу Маріупольського державного університету спільно з Федерацією грецьких товариств України і Маріупольським товариством греків організовують цикл тематичних заходів «Дні греків Приазов’я».

Урочисте відкриття культурної програми відбулося 19 листопада на факультеті грецької філології та перекладу МДУ. Учасників і гостей заходу привітали ректор МДУ, професор, Почесний Генеральний консул Республіки Кіпр у Маріуполі Костянтин Балабанов, Генеральний консул Грецької Республіки в Маріуполі Грігоріос Тассіопулос, начальник управління «Секретаріат ради» Маріупольської міської ради Юлія Стамбулжи, заступник голови Федерації грецьких товариств України Олена Добра, голова Маріупольського товариства греків Надія Чапні та завідувач кафедри грецької філології та перекладу, доцент Юлія Жарікова. Всі заходи проходили за участі активістів грецького руху та школярів.


Перший день циклу заходів був присвячений 100-річному ювілею від дня народження грецького румейського поета й перекладача Леонтія Кір’якова. Літературну вітальню «Незгасаючі світанки Леонтія Кір’якова» підготували його односельці – директорка Музею історії та етнографії греків Приазов’я Тетяна Богадиця та учні загальноосвітньої школи № 8 селища Сартана. Також вірші Леонтія Кір’якова, в оригіналі та в перекладі, продекламували студенти факультету грецької філології та перекладу.


Наступного дня темою заходів стали весільні традиції греків Приазов’я. На початку заходу студенти МДУ розповіли присутнім про весільні обряди маріупольських греків. Зануритися в атмосферу традиційного весілля греків Приазов’я присутнім допомогла театральна постановка весільного обряду на румейському діалекті Народного аматорського колективу «Грецька театральна студія» селища Сартана під керівництвом Анатолія Корона.


Третій день був присвячений танцям приазовських греків, які збереглися з давніх часів і досі виконуються у грецьких селах Донеччини. Студенти кафедри грецької філології та перекладу розповіли гостям про традиційні рухи і костюми греків Приазов’я. Розповіді супроводжувалися музикою, піснями та танцями.


Завершився захід проведенням майстер-класу з танців приазовських греків. Усі охочі змогли вивчити рухи і виконати такі танці, як «Хайтарма», «Богданка» та «Сіртакі». Майстер-клас проводила заступник декана факультету грецької філології та перекладу Олена Пічахчи та студентки-учасниці грецького танцювального колективу факультету.


Дні греків Приазов'я вкотре продемонстрували, що активна участь у збереженні та популяризації мови і культури греків Приазов’я є важливим напрямом діяльності кафедри грецької філології та перекладу МДУ, до якої залюбки долучається студентська та учнівська молодь.

Переглядів: 284 | Додав: Деканат
Всього коментарів: 0