18:08
Змінюється формат заходів: традиції залишаються незмінними кафедра грецької філології та перекладу провела заходи до "Днів греків Приазов’я"

У листопаді 2020 року кафедра грецької філології та перекладу Маріупольського державного університету провела 8й цикл тематичних заходів «Дні греків Приазов’я». Відкриття цьогорічного циклу заходів відбулося 1 листопада 2020 року, коли кафедра грецької філології та перекладу оголосила тематичний відеоконкурс серед учнів шкіл та студентів «МОЯ ГОРДІСТЬ – МОЄ КОРІННЯ».

Метою конкурсу було визначено популяризацію культури і духовних цінностей, зокрема традицій, звичаїв і обрядів греків Приазов'я серед молоді регіону. У конкурсній роботі (відеороліку) мали бути відображені традиції, звичаї і обряди греків Приазов'я (національні обряди та звичаї, музичні або художні таланти старшого покоління, приготування національних страв тощо). Вимоги та умови участі у конкурсі було викладено у відповідному положенні, затвердженому кафедрою грецької філології та перекладу МДУ.


До 20 листопада тривав прийом заявок та відеоробіт учасників; з 21 листопада до 23 листопада відбувалось голосування користувачів соцмереж Facebook та Instagram; 24-25 листопада – підбитті підсумки, та оголошенні переможці відеоконкурсу. Загалом до участі у конкурсі надійшло 12 робіт. Всі роботи розміщено на офіційній сторінці кафедри у Фейсбуці та Інстаграмі.


За результатами голосування переможцем конкурсу визнано колективну роботу «Без коріння свого роду немає нації, народу» Комунального закладу «Маріупольська спеціалізована школа з поглибленим вивченням новогрецької мови І-ІІІ ступенів №46 Маріупольської міської ради Донецької області» (с. Старий Крим). Спеціальним призом кафедри відзначено роботу «Анадоль. Місце, куди хочеться повертатися» студентки 1 курсу спеціальності 035 Філологія ОПП «Філологія. Переклад (новогрецька)» Маріупольського державного університету Альони Титаренко. Всі учасники конкурсу отримають грамоти та подяки кафедри грецької філології та перекладу.


25 листопада в межах циклу заходів «Дні греків Приазов’я» незалежний дослідник Олександр Рибалко прочитав лекцію про греків Надазов'я, яка зібрала аудиторію в 50 осіб з числа студентів факультету грецької філології та перекладу, членів грецьких товариств України, викладачів та всіх небайдужих до долі греків України. Доповідач зробив короткий огляд історії, мов, особливостей матеріальної та духовної культури греків Надазов'я. Розповідь супроводжувалася презентацією з залученням цікавого фото- та відеоматеріалу із особистого архіву доповідача. Олександр Рибалко є також активним популяризатором мов та культури греків Надазов'я, ведучи відповідні сторінки в соцмережах. Тому всі бажаючі можуть долучитися до великої родини греків та філеллінів України, об'єднавшись у віртуальному просторі на сторінках Facebook (Надазовські греки: уруми і румеї / North Azovian Greeks: Urums & Roumeans) та Instagram (@northazovian_greeks).


Щорічна організація та проведення Днів греків Приазов'я демонструє важливий напрям діяльності кафедри грецької філології та перекладу МДУ, який полягає у всебічному збереженні та популяризації мови і культури греків Приазов’я.

Переглядів: 282 | Додав: Деканат
Всього коментарів: 0